Lentis Festival

21 juni 2019, Lentis-locatie Dennenoord, Zuidlaren

Programmalijn Samen Leven

Voor mensen met een psychische kwetsbaarheid is meedoen in de maatschappij niet zo vanzelfsprekend als voor mensen zonder deze kwetsbaarheid. Terwijl juist het meedoen in de maatschappij kan helpen in het herstel. Het hebben van (vrijwilligers)werk of een studie en een sociaal netwerk zorgen voor een goed gevoel.

Wil je weten hoe jij mee kunt doen? Wandel dan over het Samen Leven plein en stap binnen bij de verschillende sociale en maatschappelijke initiatieven uit de regio. En doe vooral mee! Lees hier onder welke initiatieven je allemaal kunt vinden op het Samen Leven plein. Studenten van het Noorderpoort College zijn de Buurtmannen en Buurtvrouwen en kunnen je wegwijs maken. 


Welkom in de buurt

Welkom in de buurt nodigt alle inwoners, ondernemers en organisaties uit heel de provincie Groningen uit innovatieve ideeën aan te dragen. Het doel: integratie vergemakkelijken van mensen die vanuit Beschermd Wonen & Opvang (BW&O) uitstromen naar zelfstandig wonen in de buurt.  In 2019 wordt in het bijzonder gezocht naar oplossingen voor vraagstukken per gemeente. Heb jij een goed idee?


Steadymood Experience

Laat je verrassen en kom kijken in de spannende Steadymood Experience in onze Black Box op het festivalterrein.


Zorg Dichtbij

Lentis gaat anders werken, omdat we meer dan vroeger naast de cliënt willen staan. In de zorg die we bieden, maar ook letterlijk in de wijk. Deze ontwikkeling noemen we Zorg Dichtbij, een trektocht waarin we samen teams ontwikkelen die deze zorg bieden. Afgelopen week zijn de eerste teams in Oldambt gestart volgens de werkwijze van Zorg Dichtbij. De eerste stappen in de trektocht zijn gezet! We willen dat het vuurtje zich nu verspreidt. Heb je vragen over Zorg Dichtbij? Kom dan langs bij ons kampvuur op het Samen Leven plein van het Lentis Festival!


Living Museum

The Living Museum is een project dat is gestart in New York. Het is een plek waar mensen met en zonder psychiatrische problematiek samen een kunst maken. Voor het Lentis Festival wordt een klein Living Museum ingericht met kunst gemaakt door cliënten. Samen met creatief therapeut Nima Roomez Khakasri kun je meewerken aan een groot kunstwerk. Laurens Krüger leert je écht kijken naar kunst. En natuurlijk is er ook kunst te koop.


Clubhuis de Horizon “werken vanuit gelijkwaardigheid”!

Clubhuis de Horizon is gericht op mensen met een psychiatrische achtergrond. Het clubhuismodel staat centraal bij al het werk dat zij aan zij gedaan wordt door leden en staf om het clubhuis draaiende te houden. Gelijkwaardigheid staat hierbij hoog in het vaandel. Bij Clubhuis de Horizon zijn de leden nodig, zonder hun inzet kan het clubhuis niet functioneren. Dit wordt ook wel “the need to be needed” genoemd. Leden en staf hebben evenveel zeggenschap. Het clubhuis draagt bij aan sociale integratie en is gericht op werk, sociale contacten en activiteiten binnen en buiten het clubhuis. Denk bij dit laatste aan samen naar een festival gaan, een wandelclub opzetten en elkaar helpen met bijvoorbeeld verhuizen of klussen. Nieuwsgierig geworden naar de werkwijze van het clubhuis? Kom dan “sfeer proeven” bij onze stand op het Lentis festival! We organiseren een blindproeverij waarna er een computer verloot zal worden uit de computerwinkel van het clubhuis!


Ateliers Museum Technische Werken

Ateliers MTW is een bedrijf met twee gezichten. Zij leveren kwalitatief hoogwaardige producten zoals replica’s van museale voorwerpen en bronzen beelden. Tegelijkertijd bieden ze medewerkers de mogelijkheid om hun eigen kwaliteiten te ontdekken en te ontwikkelen. En dat doen ze al vanaf 1989!


Stichting Mamamini

Werken bij Mamamini is leuk en interessant. Met meer dan 200 mensen zijn er altijd collega’s waar je een klik mee hebt. Jaarlijks zorgt Mamamini per jaar voor hergebruik van tonnen producten, zijn er duizenden tevreden klanten en geven ze tienduizenden euro’ s weg aan goede doelen. Lijkt dat je wat? Loop langs bij hun vrachtwagen en doe mee met de bakfietsrace.


Noabergoud

Liever een goede buur dan een verre vriend. Dat is het uitgangspunt van de beschermde woonvorm in Helpman. Het afgelopen jaar is een aantal studenten in de BW komen wonen. Zo ontmoeten de bewoners andere mensen, en kunnen vaardigheden en kwaliteit van leven verbeterd worden. In de Noabergoud-tent vertellen de bewoners over hun ervaringen en kun je hier spelletjes komen spelen.


Werken bij Lentis

Ben jij benieuwd hoe het is om te werken bij Lentis? Of wil je je misschien eens oriënteren in andere mogelijkheden binnen onze organisatie? Kom dan tijdens het Lentis Festival naar onze tent op het Samen Leven plein. Maak kennis met onze medewerkers in één van de ontspannen meet-en-greet sessies of doe een test op het gebied van loopbaan oriëntatie. Ben je op dit moment nog niet werkzaam in de zorg, maar zou je dit wel willen? Dan is Zorgplein Noord aanwezig om al je vragen te beantwoorden! 


Stempel je kaart in het Postkantoor

Laat je creativiteit de vrije loop en stempel je eigen kaart in het Postkantoor. Janneke Verhagen geeft je tips & tricks. Natuurlijk kun je je kaart daarna posten, naar een geliefd persoon, of misschien naar jezelf in de toekomst…?


Werk in Zicht

Werk in Zicht is een samenwerkingsverband van gemeenten, UWV en Sociale Werkplaatsen in Groningen en Noord-Drenthe. Samen werken zij aan een arbeidsmarkt waar iedereen welkom is, dus óók mensen met een psychische kwetsbaarheid. Ook staan er medewerkers van Lentis die vertellen over IPS. IPS is dé methode om mensen met een ernstige psychische aandoening te helpen bij het verkrijgen en behouden van betaald werk. Is IPS ook iets voor jou? Vraag het hier!


BWRI Gemeente Midden-Groningen

De werkmaatschappij BWRI is dé organisatie die burgers ondersteunt om werk te vinden en te behouden. Als werk niet tot de mogelijkheden behoort, is participatie het doel. Vandaag geeft de BWRI tips & tricks over hoe je om kan gaan met een gat in je cv.


Iederz

Iederz maakt werken mogelijk binnen de sociale werkvoorziening van de gemeente Groningen. Bij Iederz wordt met een open blik naar mensen gekeken: wat beweegt ze, wat is hun potentieel? Doe in de stand van Iederz mee aan de productiewedstrijd en bekijk hoe snel je kunt knopen.


Dress for Success

Dress for Success helpt je om goed voorbereid en verzorgd voor de dag te komen op je sollicitatiegesprek en zo de kans op werk te vergroten, door het aanbieden van passende kleding en het helpen bij het verbeteren van je persoonlijke presentatievaardigheden. Vandaag lopen dames van Dress for Success over het festival. Je herkent ze aan de mooie kleding en sjerp die zij dragen.


Living Library

In de retro bungalowtent van de Living Library worden verhalen verteld door Marijke en ervaringsdeskundige Jacob de Jong. Marlieke de Jonge kun je over een aantal onderwerpen allerlei vragen stellen. Kom langs en schuif aan!


Mijn Gereedschapskist

Met ‘Mijn Gereedschapskist‘ worden heel concreet handen en voeten gegeven aan positieve ontwikkelingen in de deeleconomie, verbinding/contact tussen buurtbewoners en kostenbesparing door het delen van gereedschappen. Daarnaast ontstaan er tijdens het koffie-uurtje bij halen/brengen leuke ideeën en gesprekken over wat iedereen in zijn/haar situatie zoal bezighoudt.


De Geheime Tuin

De Geheime Tuin, is een moestuininitiatief met zowel plukfruit als moestuinbakken aan de Almastraat in Groningen, ontwikkeld door Stichting Talent in Actie. Naast de buurttuin wordt er met een team van participatiemedewerkers een kringloopwinkel gerund.


Repair café

Repair cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Tijdens het Lentis Festival zullen verschillende Repair cafe’s uit de regio komen repareren. Er is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Ook zijn deskundige vrijwilligers aanwezig, met reparatiekennis en – vaardigheden op allerlei terreinen. Dus neem je kapotte spullen mee en repareer ze samen. Er is zelfs een klokkenmaker!


Klusburo en Bouwen aan mijn Toekomst

Het Klusburo is verbonden aan de Stichting Nieuw Nabuurschap. Middels arbeidsmatige dagbesteding verrichten zij kluswerkzaamheden in en om woningen namens het principe “vóór (ex-)cliënten dóór (ex-)cliënten” worden. Samen met het project ‘Bouwen aan mijn toekomst‘ kun je hier van alles leren over klussen.


Belastingtoko

De Belastingtoko is een initiatief van Stichting Nieuw Nabuurschap. Hier worden belastingaangiften, bezwaarschriften en andere zaken verzorgd voor en door cliënten van GGz-instellingen. Kom langs bij de Belastingtoko op het Samen Leven plein en hoor wat zij voor jou kunnen betekenen, of jij voor hen.


Mantelzorgcafé

Als mantelzorger kan er heel wat op je bordje komen. Het is dan prettig om met mensen te praten die hier ervaring mee hebben. Kom daarom langs bij het Mantelzorgcafé en spreek met familie-ervaringsdeskundige Marjon Huiting of familievertrouwenspersoon Jettie Zijlstra.


Bakkie in de Buurt

In de omgebouwde keet van Bakkie in de Buurt wordt verse koffie geschonken. Je kunt er kennis maken met mensen van het Sociaal Team van Zuidlaren en je inschrijven voor de Buurtbrink, een nieuw sociaal platform voor inwoners van Tynaarlo.


Social Labs – Geluk en geestelijke gezondheid

Wat gebeurt er als je álle bezoekers van een festival laat brainstormen over een brandend thema? Je krijgt honderden, duizenden ideeën en bakken met inspiratie. Als je die bezoekers vervolgens ook vraagt de schouders te zetten onder de ideeën waar ze het meest in geloven dan worden de meest kansrijke ideeën plannen in uitvoering.
Na mooie successen op onder andere Noorderzon laat social engineer Ritzo ten Cate de bezoekers van het Lentis Festival brainstormen over de vraag wat je zelf en samen kunt doen om jezelf en elkaar gelukkiger en geestelijk gezonder te maken. Slaat de Social Labs aanpak ook hier aan, dan wil Ritzo samen met Lentis naar Noorderzon en… Davos.


WelMobiel

Stichting WELMOBIEL heeft als doelstelling een duurzame mobiliteitsoplossing aan te bieden die voldoet aan de hulpvraag die bewoners hebben omtrent vervoer. In de wijk Vinkhuizen is daarom de VinkMobiel ingevoerd, waardoor ouderen langer zelfstandig kunnen blijven, hun zelfredzaamheid groter wordt en zij minder snel zullen vereenzamen. Vandaag rijdt de VinkMobiel op het festivalterrein. Wil je een rondje meerijden? Ga naar de halte op het Samen Leven plein en stap in.


Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het Lentis Festival? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.