Programmalijn Onderzoek
Bij Lentis wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan, allemaal met als doel om de zorg nog beter te maken. Tijdens het onderzoeksprogramma kun je je kennis over onderzoek bijspijkeren! En je kunt er nog punten voor krijgen ook; accreditatie is toegekend door de NVvP, VS en FGzP (1 punt per module). Schrijf je dan wel even in via de aanmeldpagina.
Dit is het programma:
- 13:00 uur Module 1: Forensische psychiatrie
- 14:00 uur Module 2: Autisme
- 15.00 uur: pauze
- 15:30 uur Module 3: Integrale psychiatrie
- 16:30 uur Module 4: Volwassenenpsychiatrie
Module 1: Forensische psychiatrie
Deze module bestaat uit een interactief moreel beraad over het thema “Contact tussen slachtoffer en tbs-gestelde.” Het beraad wordt geleid door twee onderzoekers/hulpverleners die werkzaam zijn binnen de forensische setting met expertise op dit gebied.
Module 2: Autisme
In deze module wordt een nieuwe therapievorm besproken voor mensen met autisme: de Dynamische Interactieve Sociale Cognitie Virtual Reality training, ofwel DISCoVR. Met virtual reality kunnen mensen met autisme oefenen in het sociale cognitie en vaardigheden en het oppikken van communicatieve cues. Deze nieuwe therapie en de laatste stand van zaken rondom het bijbehorende onderzoek worden tijdens deze module besproken. Tevens wordt er een demonstratie gegeven met een VR bril, die deelnemers ook kunnen uitproberen.
Module 3: Integrale Psychiatrie
In deze module wordt besproken hoe een integrale aanpak kan bijdragen aan het herstel en welzijn van mensen met psychische problemen. Er worden presentaties en demonstraties gegeven van yoga, leefstijlinterventies en interpersoonlijke mindfulness en compassie trainingen door de onderzoekers die werkzaam zijn bij het Centrum Integrale Psychiatrie.
Module 4: Volwassenenpsychiatrie
In deze module wordt de vermaatschappelijking van mensen met een ernstige psychische aandoening besproken. Er wordt ingegaan op behandelrelatie van patiënten met FACT teams (VOICE project) en het inzetten van steungroepen (Samen voor Herstel project) bij ambulante patiënten, en cognitieve adaptatie training (CAT) bij langdurige rehabilitatie.